*

karikilpio

Onko margariini lisäainepommi - 7 väitettä?

Miten margariinia tehdään? Asiantuntijat vastaavat  seitsemään  yleiseen väitteeseen margariinin  terveellisyydestä tai epätervellisyydestä.

VÄITE 1: ”Kaikkea rasvaa pitäisi välttää.”

VÄITE 2: ”Margariinissa on eläinrasvaakin pahempaa transrasvaa.”

VÄITE 3: ”Kevytmargariinissa on vain vähän rasvaa, joten siinä on paljon lisäaineita.”

VÄITE 4:  ”Margariini on pitkälle prosessoitua ja siksi epäterveellistä.”

VÄITE 5:  ”Margariinia on ennenkin tehty raadoista, joten tuotanto on epäliyttävää.”

VÄITE 6: ”Ranskalaiset syövät voita ja patonkia, mutta heillä on vähemmän sydänkuolemia.”

VÄITE 7:  ”Kookos-  ja palmurasva  on luonnollista ja siksi terveellistä.”

https://yle.fi/uutiset/3-9973983

Kumpi on sitten terveellisempää voi vai margariini? Se on makuasia.  Esimerkiksi ruuanlaitossa tai leipomisessa voi antaa monen mielestä hyvän säväyksen : "Oikein voilla leivottua, nam!"  Tai uudet perunat, voi ja silli - kieli meinaa  mennnä mukana. A vot!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Politiikkka oli aiemmin kovasti mukana väitteistä voin ja margariin tervellisyydestä tai epäterveellisyydestä.

Siitä sanonta: "Ennen mirri pantiin multaan nyt se laitetaan Suvikultaan."

Suomen pahin elintarvikeskandaali:

https://www.paivanlehti.fi/tama-on-suomen-pahin-el...

https://yle.fi/uutiset/3-6504391

https://fi.wikipedia.org/wiki/Margariiniskandaali

Smör bra!

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Antti Heikkilä antaa blogissaan kyytiä monelle ravitsemusspesialistille. Esimerkkeinä vaikka kookorasva ja margariinit:
http://www.anttiheikkila.com/blogi/kookosrasvan-te...
Turhaan ei häntä yritetä kammeta lääkäriliitosta..

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Antti Heikkilä on VAIN ortopedi. Vastuu lukijoilla.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 3: " Antti Heikkilä on VAIN ortopedi. Vastuu lukijoilla."

Siis diletantti ravitsemusalalla.
http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/247...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Muodissa oleva terveyskaupallisuus ja tietyt ostetut auktoriteetit on valjastettu "terveystuotteiden" valjaisiin. Milloin mikin aine sisältää syöpää ja sydänvikoja jne sairauksia estäviä ja poistavia elämäneliksiijä, kun taas jotkut muut eivät. Kuka ottaa vastuun näistä mainoksista, humpuukituotteista ja puppupuheista?

Itsekritiikkiäkin tarvitaan siihen, mitä suuhunsa pistää.

Joskus puhuttiin seleenistä, nyt suklaan ja kahvin erinomaisuudesta tai kun syöt omenan tai päärynän päivässä lääkäri pysyy loitolla. Hyviä myyntikikkoja ja menekin takaajia useinkin. Ihmiset kun ovat niin kovin muotitietoisia joka höyräyksen mukaan. Ja toisaalta myös ylen neuroottisia, mitä saisi ja mitä ei saisi syödä. Rasvoista sokeriin ja viinaan tai päihteisiin asti.

Fakta on, että kuolema korjaa meistä jokaisen aikanaan, söitpä ja joitpa miten oikeaoppisesti tahansa.

Huumekauppiaat markkinoivat herkkäuskoisille marihuanaa ja kannabista aitona ja puhtaana luonnontuotteena, jolloin siinä ei voi olla mitään sopimatonta ihmisen terveydelle. Moni naiivi ja ajattelematon menee retkuun.

Puhtaita luonnontuotteita ovat mm. valkoinen kärpässieni, seitikit, näsiä, kielonmarja, sormustinkukka, kuusamat, vuokot, myrkkykeiso, raparperin lehdet, korpipaatsama jne. Ja myrkyllisiä ja tappavia kaiken lisäksi.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

MItä sulla on monivyöseitikkiä vastaan?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Ei mitään. Mutta aina on parempi olla keräämättä mitään sellaista sientä, jota ei tunne tarkkaan. Turha ryhtyä koekaniiniksi.

Vaikka herkullinen monivyöseitikki ei ole helposti sotkettavissa myrkyllisiin seitikkeihin, on parempi jättää se metsään, jos ei tunne sitä hyvin.

Myrkyllisiä seitikkejä ovat mm. suippumyrkkyseitikki ja lehtomyrkkyseitikki.Ne sisältävät elimistöä tuhoavia solumyrkkyjä.

Muita myrkyllisiä sieniä ovat esim. myrkkymalikka, myrkkyrisakas, pantterikärpässieni,punakärpässieni, ruskokärpässieni, suippurisakas, valkomalikka, valkorisakas, pulkkosieni...

Korvasienikin on myrkyllinen, ellei sitä kunnolla keitetä/ryöpätä pariin kertaan. Tai asianmukaisesti kuivattunakin vaaraton,herkullinen sieni.

Hyvissä sienikirjoissa on tarkempaa analyysiä myrkkysienistä ja niiden vaikutuksista ja myrkyistä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Tässä malliksi eri koulukuntien käsityksiä voista ja margariinista:

Lääkäri Taija Somppi TV:ssä : "Voi on terveellistä"
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/115865-laakari-tvssa-"voi-on-terveellista"

VASTAUS EDELLISEEN: VOIKO TERVEELLISTÄ?
http://www.iltalehti.fi/terveys/2011091514390919_t...

Becel-margariinit
http://www.becel.fi

VOI VAI MARGARIINI?
https://yle.fi/uutiset/3-9972560

Suolistoguru:"Heittäkää margariinit pois!
https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/524954-s...

Margariini voita terveellisempää
http://www.pronutritionist.net/2013/12/margariini-...

Margariinin pakkosyöttö ei kuulu nyky-yhteiskuntaan
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/ylio-marg...

VOI SITTENKIN MARGARIINIA TERVEELLISEMPÄÄ?
https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-200000...

LISÄÄ GOOGLESTA: VOIN JA MARGARIININ TERVEELLISYYDESTÄ

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

"Margariini on voita terveellisempää - tähän on tultu 1960-luvulta":

- Toisinaan väitetään, että voi olisi margariinia terveellisempää. Asiantuntijoiden mukaan se on pötypuhetta. Nykymargariini voittaa voin terveellisyydessä.
- Margariinissa on nykyisin vähemmän transrasvoja kuin voissa.

- EI siis tarvita ostaa kaupasta "erikoisrasvoja", vaan ihan perinteiset kasviöljyt edistävät terveyttä ja kukkarokin tykkää.
- "Luonnollisuus" ei tarkoita sitä, että rasva olisi poikkeuksetta sopivaa päivittäiseen käyttöön."

Mutta makuasioista on turha kiistellä rasva-asioissakaan, mitä kukin suuhunsa pistää tai on pistämättä. Jokainen vastaa valinnoistaan ja uskomuksistaan söipä roskaruokaa tai ei.

https://www.trainer4you.fi/blogi/margariini-on-voi...

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Mekkala rasvojen epäterveellisyydestä on pitkälti sokeriteollisuuden manipuloimaa. Kymmeniä miljardeja dollareita on käytetty tähän tarkoitukseen vuosien varrella. He ovat muuten onnistuneet hyvin. Coca colaa ja spriteä menee kaupaksi että koski kohisee eikä paljon kohista niiden terveyshautoista. Trumpkin juo esimerkilliset 10 tölkkiä päivässä kokista.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Mielikuvat ja margariini. Mikä on totuus margariinista? Uskaltaako erilaisia margariineja käyttää vai onko niissä yhä pelättyjä transrasvoja ym. haitallisia aineita? Voihan nähdään "luonnnollisena" , margariini teollisena tuotteena. Kumpi on terveellisempi?

Margariini on leivälle, paistamiseen ja leivontaan sopiva rasva, joka koostuu 30-80-prosenttisesti kasviöljyistä, vedestä ja emulgointiaineesta. Lisäksi margariiniin voidaan lisätä A-,D- ja E-vitamiinia, maitoproteiinia,suolaa, värejä, aromeja sekä kolestorolia alentavia stanoli- tai steroliestereitä.

Sydäntautien riskiä lisääviä transrasvoja käytettiin margariinin valmistukseen vielä 1990-luvun puolivälissä. Nykyisin uusien valmistusmenetelmien ansioista transrasvapitoisuudet ovat pieniä, eikä niillä ole terveydellistä merkitystä. Margariinissa on vähemmän transrasvoja kuin voissa.

Kasviöljypohjainen margariini on yksi keino lisätä tyydyttymättömän eli pehmeän rasvan saantia. Pehmeä rasva edistää sydän- ja verisuoniterveyttä kokonaiskolestrolin ja HDL:n eli hyvän kolestrolin suhdetta parantamalla.

Kevytlevitteiden rasvakoostumus on usein huonompi kuin rasvaisempien margariinien. Kookosöljy ja palmuöljy ovat kasviöljyjä, mutta ne sisältävät pääasiassa tyydyttyneitä, kovia rasvoja, jotka nostavat veren kolestorolia. Siksi niitä kannattaa käyttää maltilla.

Margariineista parhaiten pehmeän rasvan ja välttämätömien rasvahappojen saantia turvaa levite, jossa on vähintää 60 prosenttia rasvaa.

Mielikuvat ruoan puhtaudesta ja luonnollisuudesta vaikuttavat usein ostospäätöksiin. Voi nähdään luonnollisena, margariini teollisen elintarvikkeena. Voi mahtuu kyllä terveelliseen ruokavalioon, kunhan rasvojen päivittäinen käyttö perustuu pääosin pehmeisiin rasvoihin, sanoo ravintoterapeutti Kaisa Pulkkinen Apteekki-lehdessä 01/2018/Syö hyvin.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Ravinnosta yleensä. Monelle ravinnosta ja sen sisällöstä on tullut uskonto ja neuroosi. Puhdas maalaisjärki lienee oikea tapa suhtautua ravintoonsakin. Monipuolinen ravinto on kaiken aa ja oo.

Söispä tai joitpa mitä tahansa, aikanaan kuitenkin heität lusikan nurkkaan ja potkaiset tyhjää. Se on elämän laki.

Bisnesmaailma käyttää estoitta meitä ihmisiä härskisti hyväksi milloin milläkin epätieteellisellä ja vastuuttomalla pilleri- ja ravintoainemainonnallaan. Itse määräät ja päätät, mitä syöt ja juot tai nautit elimistöösi.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset