karikilpio

Leipää, leipää pala ruisleipää…

Mitä ruisleivälle tapahtuu?  Moni ruokailija on ihmetellyt, miksi Suomen suosituimmaksi mainostettu maukas  ”Ruispala”  ohenee, ja kapenee ja kutistuu kuin pyy maailman lopun edellä?

Onko se bisnespolitiikkaa vai mitä?  Sama hinta mutta  pienemmin ja ohuemmin palasin.

Kohta voi tai margariini menee silttäessä ruispalasen lävitse.  Mihin sillä pyritään? Lisääntyvään menekkiin  vai mihin?  Kyllä herkullinen Ruispala ansaitsee paksumman viipaleen. Nykypalaset syömällä tulee vain kiukkuiseksi.  Älkää pilatko hyvää brändiä  moisella kikalla!

Toisaalta vanha kunnon Reissumies tekee edelleen valtavan vaikutuksen kunnon palasillaan.  Reissumies on säilyttänyt siivunsa  ja mahtinsa ruismarkkinoilla ja hinnoillaan. Moninimisenäkin!

Mutta kuinka käy rukiisen leivän ensi vuonna, kun nyt on huono kesä ja tulee katovuosi, ja ruista pitää tuoda ennakkopuheitten mukaan ulkomailta, kun kotimaan pellot eivät tuota tätä herkkua riittävästi.  Kyllä Suomen pitäisi olla omavarainen lajissa kuin lajissa, mutta minkäs teet, jos sää ei suosi viljan viljelyä.  Ilmoja kun et itse pysty valitsemaan.  Mutta ruisleipä kuuluu ruokapöytään aina.  Armeijakin on marssinut vanikallaan.

Oli mitä oli, kyllä ruispalasten täytyy olla riittävän paksuja, jottei  läpi ala näkyä kuten nyt tapahtuu.

Vanha totuus pitää aina paikkansa: kyllä  ruisleipä  miehen tiellä pitää.   Ja ilmaherruus on aina voitettu syömällä ruisleipää, hernekeittoa  ja  juomaksi piimää ja jälkiruuaksi vaikka kotimaisia , punaposkisia omenia.  Hyvä on olla myös  ruista ranteessa ja kuntoa moneen lajiin. Rukiilla se onnistuu - vaikka metsätöihin kalakukolla ja  karjalanpiirailla.  Ruispuurosta puhumattakaan.

Lopuksi viihdettäkin Arja Korisevan  uutuuslaulun sanoin: ”Leipää, leipää” - Kunnon RuisPalaLeipää!

Juhlavuoden kunniaksikin!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Mitä ruisleivälle oikein tapahtuu?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Lidl:ssä maksaa kuitenkin rukiinen "Eväsleipä" (suurin piirtein sama kuin "Reissumies") 39 senttiä. Ohenemista en ole havainnut.

Aikoinaan myytiin "viiden pennin lakuja", niitä patukoita, jotka oli kääritty tummakasvoisen etnistä ryhmää edustavan nenärenkaisen tytön kuvalla varustetulla paperilla. Koska niitä kutsuttiin "viiden pennin lakuiksi", Fazer piti hinnasta kiinni viimeiseen asti, kunnes patukat olivat kutistuneet niin pieniksi, ettei niitä enää patukoiksi voinut kutsua.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Tiellä pitää ja naisen. Olipa oiva mainospuhe ruisleivälle.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Mitenkäs sitten kun lain mukaan pitää pakkauksessa ilmoittaa kilohintakin; onkos sekin kutistunut?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#4. Yllä se jo sanottiin: "Sama hinta, mutta pienemmin ja ohuemmin palasin."
Palasten määrä kasvaa tietenkin niiden ohentuessa ja pienentyessä. Mihin sillä pyritään?

Puhun Vaasan ruispalasista.

Käyttäjän HelenaNurmikari kuva
Helena Nurmikari

Hauska kirjoitus! Kieltämättä nyt kun asiaa mietin niin ehkä ne palat ovat tosiaan ohentuneet. En minäkään toivo että ne alkaisivat näkyä läpi kuten näkkileipä reikineen: o O o o o O o.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Kiitos kiittämisestä! Ruotsissakin myydään kuulemma samaa maukasta Vaasan ruispalaleipää. Maine kiirii...

Arja Koriseva: Leipää, leipee, lämpöö...

https://www.youtube.com/watch?v=Tv5QHHTf0cY